Kjell

Här kommer Kjell att berätta om sina minnen från skolan, lekar, nöjen, första jobben mm.

Kjell 1954

Kjell 8 månader
Kjell 8 mån i pappa Hildings knä

 

Kjell tillsammans med sina småbröder Tony och Leif och kusin Gudrun

 

Kjell 2 år. Bakom syns bla. Sundvalls och gamla skolan

 Jag är född den 8 februari 1934 i min mormors kammare här i Holafors. Samma år dog min morfar August, vi fick aldrig träffas. En ung nyutbildad barnmorska förlöste mig. Hon hette Signe Molander och kom från Näsåker. Jag blev det första barn hon som nyutexaminerad hjälpte till världen. Mina föräldrar var nygifta och utan bostad. Jag och min mamma bodde till att börja med hos mormor. När sommaren kom, bodde vi alla tillsammans i  mormors bryggstuga. Men innan vintern hade vi fått flytta till Robert Lundins nere i byn. Där fick vi hyra en stuga på deras gård. Min pappa arbetade i skogen och vid olika vägbyggen, som gjorde att han ofta var borta hemifrån. Mamma fortsatte att gå i dagsverke hos bönderna, som hon gjort tidigare innan jag föddes. Då fick jag vara hos mormor. Jag har en storebror som heter Singvall. Vi har inte samma pappa, men han kallade min pappa för sin pappa. När jag var sju år fick jag börja skolan hemma i byn. Min lärarinna hette Berta Sundvall och var gift med Johannes Sundvall, en bondson härifrån byn, kusin till min mamma. Jag tyckte inte om att gå i skolan. En dag bestämde jag mig för att gå hem, men det skulle jag inte ha gjort. Mamma bröt en björk vidja och slog mig på benen och tvingade mig att gå tillbaka till skolan. ” Du ska gå i skolan som andra barn, skämma ut mig så här”–  Gråtande sprang jag tillbaka till skolan. Tordes aldrig mer gå hem utan lov. Mamma hotade ofta med vidjan, den låg på murkransen till spisen. Som när jag ville följa till affären och handla. Affären låg bara en bit bort. Jag fick inte följa med. Om jag bråkade kom vidjan fram. Gråtande stannade jag hemma, utan att förstå varför. Ville ju bara följa med. Gick tillbaka och lekte med mina små bilar. När jag var tio år fick jag en lillebror -Tony. Och bara något år därefter kom ännu en bror-Leif. När Leif var ett år blev han mycket sjuk. Pappa arbetade borta. En morgon när vi vaknade låg Leif död i sin lilla säng. En fruktansvärd upplevelse för mamma och oss syskon.    För alltid inplanterad i mitt minne….

Julen firade vi alltid med släkten hos mormor i ”överbyn”. Vi åkte spark upp till henne. Det var för det mesta  månsken och stjärnklart. Jag satt på sparken och tittade upp mot himlen, det var mörkt och tyst. Endast ljudet från sparkens medar hördes. Det var också årets längsta dag i väntan på tomten. och julklapparna. Pappa var alltid tomte utklädd i fårskinnspäls och stort skägg. Senare på kvällen sprang jag och mina kusiner till kompisarna i gårdarna intill och kastade paket. En rolig lek där det gällde att fånga kastaren. Jag var snabb och blev sällan tagen.    Året 1948 började en ny epok för vår familj. Fastigheten vi bodde på blev såld. Den nya ägaren sa upp oss, vi fick flytta till mormor igen den våren. Men något nytt stort var på gång. Mina föräldrar hade börjat fundera på att bygga ett eget hus. De hade redan köpt en liten ägostyckning ”väst i byn” av Sixten Lundin. Där skulle vi  bygga vårt egnahem, ett Vetlandahus. Jag är nu 13 år,har gått ut 6.e klass, gammal nog att kunna hjälpa till vid husbygget. Är med där varje dag som hantlangare åt murare och snickare. När hösten kommer är det dags att gå en termin i fortsättningsskolan vid byskolan i Rå. Därefter föjer snickarkursen, har också hunnit med konfirmationsutbildningen i Näsåkers kyrka. Jag är nu klar att söka mig ett arbete. Mitt första arbete blir vid Svenssons tegelbruk i Söderfors. Ett tungt arbete för en 14-års grabb. Jag kärrade sand och tegelsten hela dagarna med blodsmak i munnen. På senhösten stod vårt nya hus färdigt för inflyttning. Ett modernt hus med fyra rum och kök. Centralvärme, elspis och kylskåp i köket. Källarvåning med vedpanna,tvättstuga och matkällare. Jag och min bror Singvall delar på ett rum på övervåningen. Mormor har fått flytta in i det andra rummet. Pappa och mamma  och lillebror Tony har sitt sovrum på nedre våningen. Ingen sover i köket längre. Vi har nu också ett fint vardagsrum med öppenspis. Ett badrum med toalett, behöver inte gå ut på dass . Pappa har nu fått fast anställning vid vägförvaltningen. Jag fortsätter att arbeta vid tegelbruket. Kör Gustaf Svenssons häst emellanåt från Holafors till Söderfors. För att komma dit med häst, måste jag köra till Näsåker  över nämnforsbron, sedan till Åsmon över Åkvisslan och till Söderfors. På vintern kör jag med samma häst i timmerskogen., även det för Gustaf Svensson. Har nu fått råd att köpa mig en cykel på avbetalning hos ”efterträdarn” Lundins affär i Näsåker. Av de 60 kr. jag får i veckolön, lämnar jag 50 kr hemma till mat och husrum, 10 kr. får jag behålla själv. Cyklar tillsammans med kompisarna Alf ,Hans, och Jörgen till Näsåker för att gå på bio någon dans ibland, eller bara för att titta på flickor. Drömmer om att så småningom få köpa mig en motorcykel..

Har fått nys om att en byggmästare söker folk till uppbyggnad av pensionärshem i Näsåker. Slutar på tegelbruket, Får jobb som hantlangare på bygget. Får skjuts dit av tvåandra grabbar från byn, Göte och Birger som har bil och jobbar där. Har nu fyllt 16 år och genom det nya jobbet fått råd att köpa mig en motorcykel. Jag köper en Royal Einfield för 975 kr. på avbetalning. Även den hos ”Efterträdarn” Lundin i Näsåker. Tar MC-kort, så gör även mina kompisar Alf och Hans. Nu inträder en tid av frihet för oss tre. Vi får möjlighet att åka runt om i byarna och samhällen. Vi åker MC sommar som vinter. Arbete finns det gott om nu. Vattenfall har börjat åka runt här uppe och köpa in mark och fallrätter i Kilforsen och Lasele för att bygga ut forsarana till elkraft. När anställningen  vid husbygget i Näsåker äe avslutat, får jag jobb i Kilforsen  som pinnpojke. Där har utsättning av tunnelbygge, flottningsrännor mm. påbörjats. Nu är det liv och rörelse på andra sidan älven.Någon bro över älven har ännu inte byggts. ”Nea backen” som vi säger, bor en båtbyggare  Hinke Molin. Av honom har jag köpt en båt, den båten behöver jag för att ta mig över älven. Vi är två i båten, plus två motorcyklar. Grannen Torsten Fjäll som fått jobb på kraftverksbygget har frågat mig om att få följa med i båten över. Det är ett riskfyllt och riskabelt sätt att ta sig på jobbet. Fastän vi startar i selet där älven verkar lugnast, drar strömdraget från forsen oss närmare och närmare forsnacken och stupet. Det gäller att ro allt vad kroppen orkar och tyglarna håller för att inte hamna där. En provisorisk hängbro har färdigställts för gående. Man kan också leda en cykel över, men jag fortsätter min riskfyllda överfart i väntan på den permanenta bro som håller på att byggas. Efter ”pinnpojksjobbet” får jag arbete som diversearbetare vid kraftverksbygget i Kilforsen.

Min bror Singvall har gift sig med sin Viola och flyttat hemifrån till ett hus dom köpt  längre bort i byn. Han arbetar också i Kilforsen. Nu delar jag rum med mammas kusin Albin,som kommit hem från Hägglunds i Ö-vik. Han har också sökt plats på samma bygge, där även nu pappa  också arbetar. Min mormors syster Lisa flyttar in hos oss efter en lång tjänst som kokerska på ett hotell i Ö-vik. Min mormor sköter henne eftersom hon är rullstolsburen. Vi är nu sju personer i hushållet. Min mamma har det arbetsamt att hålla mat och städ, samt tvätt till alla. Maten skulle räcka till matsäck för tre arbetare, mycke mat får hon bära hem från affären. Vintertid gäller det också att hålla värmen och inte glömma lägga på ved i pannan. Snöskottning blir det även ibland när vi karlar inte är hemma. Hon har det slitigt min mamma. Nu ska även pappa och mamma öppna en kiosk på gården. Vilket även blir hennes arbete att sköta, när pappa är på arbetet. Kunder finns det gott om när nu även Kilforsbygget kommit i gång. Samtidigt som arbetet vid Kilforsen fortsätter, planeras utbyggnad av Holaforsen. Bron över älven är färdigbyggd. Kraftverkssdamm och kraftverksbyggnader håller på ta form i Lasele. Jag får nu förflyttning dit, arbetar som diversearbetare vid olika jobb, som traktorkörning, smörjare på grävmaskineroch liknande. Har som jag tidigare berättat, att jag med motorcykeln vidgat mina vyer. Åker med Hans och Alf ut till olika danser och festligheter. för att kolla på flickor. Midsommarfestligheterna i Näsåker är en stor helg där ungdommar från flera län samlas, med många snyggingar. På hösten börjar bjudningsdanserna. Då är det logdanserna som drar. På en logdans i Mjösjö by hittar jag den flicka jag letat efter. Hon heter Annagreta och kommer från Bysjön. Hon eller ingen.                 Hoppas hon besvarar mitt frieri….

………………………………………………………………………………………….

Kjells barndomsminnen.

SKOLAN

Alla mina sex skolår har jag gått på skolan hemma i Holafors. När jag år 1941 började skolan, fanns det två skolsalar i skolbyggnaden och två lärarinnor som undervisade oss.   I skolsalen på nedre våningen gick småskolan, klass ett och två. Lärarinnan som undervisade i min skolsal hette Berta Sundvall.  Hon var gift med en släkting till min mamma. Bodde granne med skolan. Vi sa inte fröken, utan tant Berta. Jag fyllde år på hennes namnsdag den 8 feb. I skolsalen på övre våningen gick barnen i storskolan, tredje till och med sjätte klass. Deras lärarinna hette  Ellen Svensson. Hon bodde tillsammans med sin mamma i skolans lärarbostad, som senare också blev barnbespisning.De första åren hade jag matsäck med mig. Mina klasskamrater i Småskolan var: Alf, Hans Jörgen, Harry, Vivvianne. Irma, Yvonne,  m.fl. jag tyckte inte om att gå i skolan.Var dålig i räkning, men Alf var duktig. Tant Berta hade en märklig undervisnings metod. Om vi inte kunde, vred hon om örat på oss.Det gjorde ont, av rädsla för det, så läste vi läxan tills vi kunde. Fast alla gånger gick det inte så bra.Då blev det örat. Jag var duktig att läsa och skriva. Teckna och sjunga var också roligt.Fast sången tog ett hastigt slut.Tant Berta tyckte att jag sjöng bra och lät mig sjunga solo en gång. Hela klassen skrattade åt mig, Tant Berta blev arg skällde ut dom. Jag sjöng aldrig mer under mina sex år i skolan. Nån gymnastik som var nåt att tala om minns jag inte. Det var mest bollekar.

Efter två år fick  jag flytta upp till Storskolans klassrum, där gick tredje, fjärde, femte och sjätte klass tillsammans. Fröken hette Ellen Svensson.Vi läste då historia ,geografi, kristendom. Fick lära oss psalmverser utantill. Två räknesätt till, gånger och delat, förutom plus och minus fick vi lära oss. Det blev också det året en barnbespisning i  Ellen Svenssons vardagsrum. Den mat jag tyckte mest om var Pannkaka, makaroner och korv, fiskbullar. Vad jag inte tyckte så mycket om var välling, gröt och morotstuvning. Mina två sista skolår femman och sexan gick jag återigen för tant Berta. Barnantalet hade minskat och alla klasser gick i samma skolsal. Toalettbesök gjordes på utedasset.

Rasterna använde vi till att sparka fotboll, handboll, leka sistoch dunk. På vintern åkte vi skidor i backen nedanför skolan. Vi tävlade också, på sommaren kast. löpning.längdhopp.etc. på vintern skidtävlingar.

I dec. månad tränade vi inför julfesten, där föräldrarna fick komma och titta. Vi sjöng julsånger, ja inte jag då, spelade pjäser. Minns att jag spelade tandläkare en gång, jag skulle dra ut en tand på Hans.Föräldrarna fick också komma och lyssna till  oss på examensdagen.Jag fick ofta läsa högt för tant Berta tyckte jag betonade så bra.

Innan examen gjordes det alltid en utflykt. Tant Bertas man Johannes selade hästen, spände för en vagn och vi fick åka till deras sportstuga Solgläntan, nere vid älven. Där fick vi chocklad och bullar. Vi lekte ringlekar och andra lekar innan det var dags att återvända.Efter sjätte klass, gick jag en termin fortsättninsskola på Rå byskola och en termin snickarkurs i Västanbäck. Jag cyklade fram och åter varje dag. Efter det var min skolgång slut. Återstod konfirmationen,sedan var jag 14 år och vuxen nog för att börja arbeta…

                                          Arbeten.

Tidigt fick jag lära mig att hjälpa till hemma. Gå ärenden ,bla. att hämta mjöken hos Nicke Sundvalls varje kväll. En jul fick jag av tant Vendla i julklapp min första riktiga bil av plåt. Det var en liten lastbil som jag lekte med varje dag.  Mitt första betalda arbete var att plocka koskit från August Erikssons hölägdor. Jag var åtta år fick 10 öre för varje koskit jag plockade upp. Använde mig av en grep och en skottkära                                                                              Sålde även jultidningar .Minns att när jag skulle lösa ut dem, hade vi inte pengar. Fick låna av Bertil Lundin. När jag var 12 år högg jag stickningsbuskar åt min morbror Artur. Fick 25 öre st.

 Den vinter jag fyllde 14 år  körde jag och min kompis Alf kastved. Vi var anställda av Gustaf Svensson. Båda var vi småväxta, hästarna var stora nordsvenskar. Men det var inte tal om att vi inte klarade av det. Vi lärde oss och det gick bra, ingen av oss blev ut för någon olycka. Innan dess bar och staplade Alf och jag bräder vid sågverket. Vi sågade också bakaved  med bågsåg och staplade i en meterslängder.  Sedan blev vi anställda av Gustaf Svensson.Jag arbetade vid  tegelbruket till dess jag började på Vattenfall.

Forts. följer…