Överbyn

Överbyn består av 12 gårdar, och längst bort vid gränsen mot Gårelehöjden bor :  1 Johannes Fjäll.

Johannes och Agnes Fjäll bor på ett Per Albinstorp, en ägostyckning från Sundvalls stamhemman. Deras barn Vega, Signe Irma, Nanna och Anna har flyttat hemifrån. Johannes arbetar med stensättning av broar och vägräcken, vid sidan av torpets skötsel. Agnes sköter hem och ladugård. Hennes stora intresse är gamla och vackra saker, som hon vårdar ömt i sitt hem och sin bryggstuga. Johannes är duktig på näverarbeten. Deras torp såldes efter deras död till Gunilla Hesser med fam.Torpet fick då en annan prägel, Agnes bryggstuga blev t.ex. omgjord till garage. Nuvarande ägare år 2010 Bo Folkesson. 

Som en liten ankedot: Agnes ord när hon första gången träffade mig och vår dotter Lille-Mon 1955; När hon blir 18 år är ni lika gamla. Jag som 18-åring då, tyckte det lät underligt. Men när Lille-Mon blev mor vid 18 år, förstod jag innebörden.
Johannes kom som tradition när han blev äldre, varje år till oss i adventstid och ville att Kjell skulle kolla om  advent staken och julgransljusen fungerade. Han kom på cykel, med rimfrost på näsan och plastkasse på cykelstyret. En bild att minnas.

                               2  ALFRED FJÄLLS

Alfred är bror till Johannes,bor med sin fru Agda på Agdas fädernegård,  Där har de byggt  sitt Per Albinstorp, fött upp sina  fem barn ,Ingegärd, Anna-Lisa, Gunda , och sonen Birger.Birger bor fortfarande kvar hemma. Alfred arbetar som sin bror med stensättning och jordbruksarbetet  på torpet. Agda är sjuklig, håller sig mest hemmavid med sysslor i hem och ladugård.  Efter deras död har flera olika familjer bott på fastigheten, Nu bor sedan flera år Åsa Krånglin och  Billy Rådström  där. Dom har också  piffat upp huset, satt upp flera byggnader. Fastigheten har fått ett nytt utseende.

                                       3.   OLLES

I nästa gård bor ett skogs och jordbrukarpar, Olle och Lina Eriksson på en av Holafors äldsta gårdar. Sönerna Allan och Alfons bor kvar hemma,Alf har flyttat hemifrån. Bror Johansson, kallas Botte systerson till Lina , bor som inneboende i ett eget rum där. Olle håller häst och kör vintertid i timmerskogen. Lina  har som jordbrukarhustru dagarna fyllda med att sköta hushåll och ladugård. Sönerna arbetar med olika diversearbeten,bla. vid vattenfallsbygget. Botte arbetar i skogen. Han är en trivsam profil som varje kväll kommer på sin moped till kiosken. Åker inte hem igen,utan att först hälsat på hos oss, med en liten godis till våra barn. En dag kom inte Botte längre. En hjärtinfarkt hade ändat hans liv. Vi sörjde honom länge. Efter Olle och Linas död har gården varit i dödsbos ägo. Den ägs nu av en man vid namn Mikael Viklund.

                   4. Oskar Viklund

                   5. Gunnar Viklund

En bit längre bort i ett torp vid skogskanten bor Oskar Viklund med sin fru Ada. Dottern Margit har flyttat hemifrån, sonen Gunnar med fam. har byggt sig en liten stuga på tomten intill deras.Deras Per Albinstorp är också en ägostyckning  från det Sundvallska stamhemmanet. De lever på vad jordbruket ger och Oskars arbete som skogshuggare vintertid. Ett trivsamt par,där omtanken för varandra lyser igenom. Efter deras död såldes torpet till  Brevbäraren Helge Strömberg. Sonen Gunnar hade tidigare sålt sitt hus till en fam.vid namnVesterlund. Gunnar var för övrigt en duktig gitarrspelare och en  av medlemmarna i Holafors dansorkester.  Numera bor Anette Jacobsen och Roland Persson med barn på fastigheten. Anettes föräldrar bor i det mindre huset. Anette och Roland har med sin skaparglädje satt en trivsam prägel på gården.

                                   6.     Hugo Holmbergs.

Fortsätter vi byvägen en bit söderut, kommer vi till  Britt och Hugo Holmberg och deras dotter Ketty. Hugo har en åkerifima. De bor i en liten barack, men en fin tegelvilla håller på att uppföras på tomten.  Byns dansbana Tallbacken,står på deras tomt. Uppförd av Hugo och Roland Karlsson. På den dansbanan firade Viola och Singvall Sundvall sitt bröllop, Albin Fjäll sin 50 års-dag, vilken även jag var inbjuden till. Hugo utökar sin firma från lastbil till traktorer och väghyvel. Han sköter byvägen sommar som vinter. Britt  arbetade flera år på Sollefteå sjukhus. Öppnade sitt hem på senare år för fostersonen Börje. Han blev också en kär gäst hos oss. Hugo finns inte kvar längre, men Britt bor kvar i sin fina villa och sköter trädgården exemplariskt trots sin ålder. Dottern Ketty driver en firma i Sollefteå med trädgårdprydnader. Dansbanan blev nedlagd  och är riven sedan flera år tillbaka.

                     7.    Liberia Eriksson.

Mittemot Hugos bor Liberia  och hennes bror Nils, allmänt kallad Nicke., samt Liberias sonTage Öman. Liberia är en anonym person för mig. Nicke däremot är en sällskaplig person som gärna hälsar på. Berättar historier om sina eskapader som ofta slutar med orden : ” Jäg tro jäg fåll ihop och dö”.  Tage  är en virutios på dragspel. Spelar med i Holafors dansband.  Liberia  Nicke och  Tage finns inte hos oss längre. Länge stod huset tomt. Nu ägs torpet av Britt och Bengt Karlsson, Brottby.

                           8.    Artur Sundvalls

Lite längre bort, uppe på ”knösen” bor Kjells morbror Artur med sin fru Vega . Döttrarna Elsbeth, Borit och Vivianne har flyttat hemifrån. Arturs torp är en avstyckning från föräldrarna  August och Märta Sundvalls tidigare ägostyckning från Sundvallska hemmanet. Här byggde de ett Per-Albins hus och ladugård. På senare år moderniserades huset liksom övriga hus i byn, med vatten och avlopp inomhus, badrum. Artur arbetade som bergarbetare och flyttade runt på olika arbeten.  Vega är en glad och positiv kvinna som ofta kommer cyklande på väg till post och affär. Stannar gärna på en liten pratstund hos svägerskan Irene.Efter pensioneringen flyttade de till Junsele och sålde huset till en fam. Sjödin från Näsåker. Nu bor Nils Lindhal där.

                          9.    Astrid Sundvall

Astrid Sundvall är änka efter Adrian Sundvall,även han Kjells morbror och bror till Artur. Adrians torp är liksom Arturs en avstyckning från föräldrarnas ägostyckning. Adrian fanns inte i livet när jag kom till Holafors. Men hans fru Astrid, hennes son Göte och Astrids far Olle Mohlen bor kvar där. Några år senare utökades fam med Götes sambo Anita och deras dotter Karin. Ladugården  som tidigare tillhört stamfastigheten, står nu tom ,Astrid går i dagsverke, bakar tunnbröd och hjälper till med övriga göromål hos behövande. Göte o Anita flyttade sedan till Näsåker. Några år därefter flyttade också Astrid och Olle. Huset såldes 1980 till en ny ägare.

                       10. Sundvalls sterbhus

August och Märta Sundvalls hus bebos tillfälligt av  Kjells tredje morbror Helge och hans fru Signe,  och deras nyfödde son Bo. August dog 1934 och mormor Märta bor på grund av ålder och sjukdom hos Kjells föräldrar. Det har berättats för mig att August och Märta fick när de gifte sig en ägostyckning av August far, Olof Petter Sundvall dä:e En skogstomt utan varken hus eller odlad mark. Där byggde de sitt hus och ladugård, odlade upp marken. Fem barn föddes,Adrian, Ansgar, Artur,  Erene och Helge. Helge och Signe har köpt Olofssons gård i Ystbyn där postkontoret är inhyrd. De ska så småningom flytta dit.Signe ska i fortsättningen sköta poststationen. Huset som efter Märta Sunvalls död, ägdes av sterbhuset, stod länge tomt , men blev inlöst och jämnat med marken när  nya riks 90 byggdes på 70-talet. Nu har skogen återtagit marken.

                                 11. Daniel Hedins

Till höger vid älvbrinken, bor  f. d. Järnvägsarbetaren Daniel Hedin med sin fru Hildur. Dottern Vera har flyttat hemifrån .  Deras andra dotterIrma bor hemma.  De har ett litet jordbruk med kor och getter. Hildur är känd för sin goda getmese och ost som hon säljer till fasta kunder. Vi har ”mjölktag” hos  Hildur .Tre liter per dag. Daniel är konstnärlig. täljer gubbar i trä, vilka blir exemplarisk lika den person han väljer att avbilda. Målar även tavlor, samt bedriver homepati. Dottern Irma stannade efter föräldrarnas död kvar på gården. där hon ännu bor kvar.Irmas dotter Ilona är också uppväxt på morföräldrarnas gård, flyttade som vuxen till Sollefteå.

                        12. Anders Nybergs.

På ett litet skogstorp ,mitt i skogen bor Anders och Hildur Nyberg med sina fem barn. Torpet har Anders ärvt efter sina föräldrar. Anders arbetar i skogen, Hildur sköter som övriga jordbrukarhustrur i byn, hem och ladugård. Eftersom gården ligger lite avsides från vägen, blir det inte så ofta jag besöker den. Den nya riks 90s  nuvarande sträckning gjorde att gården kom närmare, men blev avskuren från byvägen. Anders och Hildur gick så småningom skilda vägar, fam flyttade från Holafors. Nu har en släkting till Anders tagit över torpet  och gjort det till sitt sommarställe.

Vi har nu besökt Överbyns 12 gårdar. Alla är bebodda men endast två,  Holmbergs och Hedins har samma ägare som  år1955.  Fortsätter vi byvägen förbi Nybergsskäringen och genom Långmon kommer vi till Västbyn med sju gårdar.

10 svar på Överbyn

 1. Klas Kramming skriver:

  Ang. torp nr 9 i Överbyn.
  Jätteintressant att läsa om gamla tider och hur kämpigt det var på ett torp. Verkligen bra att det sparas till kommande generationer.
  Vi köpte torpet 2011 av Kjell Johansson. Vars föräldrar sannoligt ägde torpet 1980. Kjell bor i Nyköping och har underhållit torpet mycket bra och inrett delar av ladugården till sommarboende och även dragit in vatten dit. Vi som köpte heter Ingrid och Klas Kramming och bor på Värmdö och tänker ha torpet som sommarboende. Vi är redan igång med att dra in vatten. Vi har varit runt till grannar och knackat på för att få veta lite om vår nya hembygd. Vi har blivit mycket väl mottagna av Göte Johnsson, Anita Bergman och Irma Hedin.
  Vi ser fram emot många trevliga möten med Holaforsbor.
  Tjena
  Ingrid o Klas

  • Annagreta skriver:

   Hej Ingrid och Klas.
   Välkommen till ”byn” ! På den plats där ni nu köpt hus i Överbyn, är Kjells mor , min svärmor Irene född. Ert hus har Kjells morbror Adrian Sundvall uppfört och bott i. Även ladugården var hans verk.
   Ni är välkomna att besöka oss till sommaren så kan vi berätta mera.
   Ha det så Gott /
   Annagreta

   • Klas Kramming skriver:

    Hej
    Vi var uppe en vecka i månadsskiftet mars/april. Vi träffade Göte och Anita och var även på bildvisning i Vallen på deras Hembygdsförening. Har även Holaforsen en hembygdsförening? Vi kommer snart upp igen. Tjena Klas och Ingrid.

    • Hej ! Holafors har ingen hembygdsförening, men Ådalslidens hembygdsförening finns i Näsåker. Du kan Googla på den så får du lite info. Annars så får vi träffas till sommaren ochlära känna varandra och ge Er lite upplysningar om Holafors.
     Ha det gott!
     Annagreta

 2. Anna Fjäll skriver:

  Hej!
  Väldigt spännande att läsa om holafors! Jag vet att min morfar växte upp där. Han hette Karl-Gustaf Fjäll och hade två systrar, den ena hette Dagny och de andra namnet minns jag inte. Vet du något om denna familj? Jag har ett svagt minne av att min mamma nämnt Albin Fjäll som du berättar om men minns inte vem han var. Vore roligt om det fanns något att berätta!:)

  • Annagreta skriver:

   Hej Anna !
   Din morfar Karl – Gustaf bodde granne med oss. Det huset står nu tomt.
   Vem är du dotter till ? Skriv och berätta, så kanske jag kan ge dig bättre svar.
   Annagreta

 3. Malin Brauer (f.d Viklund) skriver:

  Hej!
  Åh, vad roligt att läsa. Jag är dotter till Göran Viklund, son till Gunnar & Eivor Viklund. Min farfar Gunnar lever än idag, han är 87 år gammal till sommaren och spelar fortfarande gitarr. Farmor Eivor är död sedan 1994.

  Jag hoppas en dag kunna åka upp till Holaforsen och se hur min släkt bodde.
  Vänligen
  Malin Brauer (f.d Viklund)

  • Annagreta skriver:

   Hej Malin! Vad roligt att du hörde av dig och få höra att din farfar Gunnar lever och ännu spelar på sin gitarr. Hälsa honom så hjärtligt från Kjell och mig.

   Kommer du till Holafors är du välkommen att hälsa på hos oss.
   Varma hälsningar / Annagreta

 4. Annagreta skriver:

  Hej Lilian! Tack för din fina upplysning om Anders Nyberg. Jag skriver från år 1955 när jag kom till Holafors. Åren innan är svårt att veta något om. Finns heller inte så många kvar att fråga. Vad synd att vi inte var hemma i somras. men ni är välkommen igen.
  Dina föräldrar och Kjells bodde samtidigt, på det som nu är Svenssons gård. Han minns väl till Kurt.
  Trevlig helg / Annagreta

 5. Sonia Lilian Antonsson f Svensson skriver:

  Hej, Anna-Greta!
  Det är så trevligt med Din dagbok som jag brukar följa via Bysjös hemsida.
  Toppen, att Du har upprättat en motsvarighet för Holafors!
  Jag tillhör ju Nybergsbacken. Anders ärvde inte detta Per Albin torp efter sina föräldrar utan han fick överta det efter sin bror Arne, som bedrivit studier och
  tog sitt examensbevis, fru Doris och dotter Solveig och drog vidare till andra
  platser. När Anders och Hildur skildes återköpte Arne stället. Dottern Solveig
  sålde det till min bror Kurt, Agnes hette vår mamma och hon var syster till
  Arne och Anders. När min bror Kurt visste att hans dagar var räknade ville
  han att jag och min man skulle överta dvs köpa stället, vilket vi gjorde faktiskt
  något motvilligt. Nu har vi ordnat med vatten och avlopp och dragit in el igen.
  Varje sommar gör vi någonting, i somras fick huset en skorsten. Vi ångrar ingenting.
  Nästa år går jag i heltidspension och då skall vi vara uppe i Holafors väldigt mycket.
  Det är helt underbart att få läsa om de människorna som bodde i de olika gårdarna.
  Många av dem har jag ju faktiskt träffat i levande livet, andra har man hört talas om.
  I somras var jag och en kusin Lena, Lizzies äldsta dotter, bort till er, men naturligtvis lyckades vi välja en dag när ni var borta. Vi försöker igen nästa år.
  Du behöver inte ändra någonting under ”Nybergsbacken”. Det jag har skrivit ner här
  kan stanna mellan oss även om det inte är några hemligheter.
  Hälsa Din trevlige ”gubbe” Kjell!
  Ha det bra!
  önskar
  grannen Lilian på Nybergsbacken
  PS Britt Stenklyft i Tära är en kusin vars mamma Anna var uppväxt på Backen DS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *